Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2010 m. liepos 18 d., sekmadienis

Bonsai enciklopedija (2)

The Complete Practical Encyclopedia of Bonsai jau mano rankose! Teko palūkėti gana ilgokai kol ją pristatė, bet galiausiai ją laikau savo rankose. Knygos pilnas pavadinimas: The Complete Practical Encyclopedia of Bonsai: The essential step-by-step guide to creating, growing, and displaying bonsai with over 800 photographs, autorius Ken Norman, puslapių skaičius 264, ISB 0754821803, kietas viršelis, kalba anglų.

Kaip jau anksčiau esu minėjęs, norėjau įsigyti rimtą publikaciją apie bonsai medelius, nesinorėjo turėti tik naujokų vadovo, siekiau, kad knyga detaliai atskleistų ir sudėtingiausias bonsai medelių formavimo sritis, tokias kaip negyvo kamieno suformavimą ir pan. Ar gavęs knygą gavau norimą rezultatą? Ir taip ir ne. Bet apie viską iš eilės.

Knygą sudaro devynios esminės dalys:

  • Introduction (įvadas), čia aptariama bonsai (bonsų) meno istorija, tinkamiausių medelių parinkimas bonsai formavimui, jų dydžiai, patarimai į ką atkreipti dėmesį perkant jau pagamintą bonsai ir pan.
  • Bonsai gallery (bonsai galerija) pateikiama visa eilė bonsai medelių fotografijų bei trumpas jų aprašymas (stilius, metai, aukštis ir trumpos autoriaus pastabos)
  • Bonsai techniques (bonsai technika) tai viena svarbiausių knygos dalių, kurioje aprašomi bonsai medelių formavime naudojami įrankiai, medelių išauginimas nuo sėklos bei surinkimas iš lauko, medelių dauginimo technikos, tinkamiausios žemės parinkimas, bonsai (bonsų) medelių formavimas (ir įvairiausios jų technikos)
  • Bonsai styles (bonsai stiliai) iliustruojama, kaip suformuoti svarbiausius bonsai medelių stilius (18 stilių).

  • Indoor bonsai (kambariniai bonsai) patiekiama informacija apie medelius, kuriuos geriausia formuoti kai kambarinius bonsai.
  • Displaying bonsai (bonsai demonstravimas) patiekiama informacija apie bonsai (bonsų) medelių demonstravimą tiek, lauko tiek kambario sąlygomis, kalbama apie nusistovėjusias taisykles ir pan.
  • The bonsai year (bonsai metai) aptariama svarbiausi darbai per metų ciklą.
  • Bonsai directory (bonsai direktorija) patiekiama medelių sąrašas (kartu su autoriaus komentarais), kurie yra tinkami bonsai formavime.
  • Care and maitainence (priežiūra) pateikiama informacija apie laistymą, tręšimą, ligas ir pan.
Viena iš stipriausių šios knygos bruožų, kad ji pateikia aukštos kokybės nuotraukas atspausdintas ant geros kokybės popieriaus. Neskaičiavau ar joje iš tiesų yra per 800 iliustracijų kaip teigia autorius, bet jų naudojama iš ties gausiai. Knyga nėra tik gražus fotoalbumas, aukštos kokybės fotografijos žingsnis po žingsnio iliustruoja naudojamas technikas ir metodos. Tiesa, kai kurių medelių fotografijos kartojasi per knygos skyrius. Taip pat man asmeniškai norėtųsi, kad toks skyrius kaip bonsai gallery, būtų kiek mažesnis ir užleistų sutaupytą vietą kitai informacijai apie bonsai medelius.

Naudinga informacija sudaro knygos poskyriai apie medelių dauginimą, vielavimą, persodinimą. Tiesa, aš asmeniškai tikėjausi, kad knygoje bus labai plačiai aptarta negyvo medžio dalies formavimo technikos. Knygoje jos nepraleistos tik norėtųsi daugiau pavyzdžių (dabar šiai technikai skirta 1 knygos langas t.y. 4 psl.), vis gi tai bene sudėtingiausia bonsai medelių formavimo technika.

Asmeniškai daugiausiai naudingos informacijos pasisėmiau iš bonsai styles skyriaus. Asmeniškai nebuvau matęs kaip iki tol yra pakankamai lengvai daromos ikadabuki bonsai medelių stilius. Tinkamiausių medelių bonsai formavimui skyrius iš ties bus naudingas man kitais metais, kai dairysiuosi naujų medelių rūšių norėdamas papildyti savo kolekciją. Kompaktiškoje (apie 40 psl.) dalyje apie bonsai priežiūra taip pat radau naudingos informacijos.

Taigi, mano nuomone, knyga puikiai tiktų bonsai mene esantiems naujokams, bei pažengusiems entuziastams. Na o šios srities profesionalai daugiu atveju jau yra įvaldę knygoje patiekiamą informaciją, tad beliktų grožėtis knygoje pateikiamomis iliustracijomis arba pasiieškoti kitų publikacijų.




Apie knygos autorių (angl. k.): Ken Norman has been growing bonsai for over forty years. He and his wife Ann have an important collection of bonsai permanently displayed at Leonardslee Gardens, West Sussex, England. Ken is a past Chairman of both the Federation of the British Bonsai Societies (FOBBS) and the Friends of the National Bonsai Collection (FNBC). He is also a founder member, past Chairman and current President of the Sussex Bonsai Group and has been involved in organizing national and international bonsai conventions. Ken and Ann have been awarded six Gold Medals at the world famous Chelsea Flower Show, including a Gold Medal at Chelsea 2004.


Nuotraukos naudojamos fair use principu.

1 komentaras: