Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. kovo 12 d., šeštadienis

Bonsai medeliai istorija

Bonsai medeliai ir jų istorija 

Vienas pirmųjų pensai piešinių
Bonsai (bonsų) medelių istorija jau siekia tūkstančius metų. Neabejoju, kad daugumai bonsai medelių augintojų entuziastų bonsai pirmiausiai asocijuojasi su Japonijos kultūra bei šios šalies tradicijomis. Nebejotinai bonsai medelių auginimo, formavimo filosofijai Japonija paliko esminį bruožą, bet pats medelių neūžaugų menas buvo pradėtas vystyti ne Japonijoje, bet kontinentinėje Kinijoje. 1

Tiesa, dar senovės Egipe aptinkama sienų mūruose nutapytus auginamus augalus vazonuose (konteineriuose) paveikslus, o induistai nuo seno augindavo vaistažoles, bei medelius medicinos reikmėms savo gyvenvietėse; nebejotina, kad siekiant užtikrinti šių augalų tinkamą vystymąsi ir norimą „derlingumą“, jie turėjo būti tinkamai prižiūrimi ir formuojami žmogaus. Bet tai buvo praktiniais sumetimais auginami medeliai, ir vargu ar jie buvo laikomi ir formuojami, kad atitiktų estetinius poreikius.

Kinijoje, medeliai neūžaugos, išreikšta kaip estetinė meno forma, pradėti auginti bei formuoti dar Chin dinastijos laikais, tuomet jie buvo vadinami (pensai) penjing. Pirmieji šių medelių vaizdai žinomi iš Tang dinastijos laikų (7-10 amž).2 Tuomet šis menas Kinijoje jau buvo gerai išvystytas, medeliai buvo auginami įvairiose šalies provincijų. Tada jau buvo paplitusi sodininkystės tradicija medelius sodinti į keramikinius indus, kurie iki šių dienų tapo neatsiejama bonsai medelių auginimo tradicija.

Iš Sung dinastijos laikų iki mūsų dienų išliko gausybė raštiškų liudijimų apie šių medelių auginimo, priežiūros, formavimo technikas bei būdus, kuriuos perėmė ir kitos tautos. Laikui einant medeliai neūžaugos, nuo privilegijuotos imperatoriaus dvaro tradicijos, tapo daugelio Kinijos visuomenės sluoksnių užsiėmimu.

Spėjama, kad dar Sung dinastijos laikais medeliai buvo atgabenti į Japoniją. Manoma, kad tai padarė budistų vienuoliai. Japonijoje pensai pavirto į bonsai, kur bon reiškia vazoną (konteinerį), o sai – augalą.3 Tiesa, iš pat pradžių bonsai medelių menas Japonijoje nebuvo populiarus, bet laikui bėgant ir pritaikius vietinio klimato medelius, ši meno formą palaipsniui plito. Pradžioje medeliai buvo surenkami, tokie kokie buvo sukurti gamtos, tik vėliau Japonai pradėjo auginti medelius vazonuose nuo mažumės, yra duomenų, kad tokie medeliai buvo perduodami iš kartos į kartą.

Iš 13-14 amžių iki mūsų dienų pasiekė eilė iliustruotų šaltinių apie Japonijos bonsai medelius, jų formavimo, priežiūros, stilių technikas, šie rašto darbai tarnavo kaip mokymo priemonė jauniems mokiniams. Su laiku, tobulėjant bonsai medelių auginimo technikai, buvo sukuriami vis įspūdingesni ir sudėtingesni bonsai medelių stiliai bei peizažai.

Europoje bonsai medeliai pasirodė gana vėlai tik apie 19 amžių. Viena pirmųjų šalis, į kurią buvo atvešit šie Japoniški medeliai buvo Didžioji Britanija, kuri palaikė glaudžius prekybinius ryšius su šia Azijos šalimi. Iš Britanijos medeliai pasiekė kontinentinę Europą bei JAV. Tiesa, tradicinius Japoniškus bonsai medelius nebuvo lengva adaptuoti Europos klimatui, daugelis jų žūdavo pakeliui ar per parodas, nukentėdavo ir dėl sodininkystės žinių trūkumo. Teigiama, kad net buvo pradėjas sklisti gandas, kad Japonai turi senovines paslaptis, kurios šiuos medelius palaiko gyvais visą tą laiką.

Būtent 19 amžiaus viduryje, bosai medelių auginimo, formavimo tradicija virto į modernią meno šaką, kurios tradicijos išliko iki mūsų dienų.

Bonsai medelių paruošimas žiemai
Informacija, kaip paruošti medelius žiemai.

Bonsai medelių formavimas.
Viskas apie bonsai medelių formavimą - vielavimą.
















Straipsnyje panaudotos bonsai medelių auginimo knygos:
1.Ken Norman.The Complete Practical Encyclopedia of Bonsai. ISB 0754821803
2.Richard W. Bender.Herbal bonsai: practicing the art with fast-growing herbs. ISBN 0811727882
3.Colin Lewis. Bonsai Survival Manual.ISBN 9780882668536

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą