Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2010 m. liepos 6 d., antradienis

Bonsai ąžuolas. Mano pirmieji bonsai medeliai (2)

Pirmojoje dalyje apie bonsai (bonsų) ąžuolą, trumpai pristačiau savo naujausius medelių kolekcijos egzempliorius, dabar pateiksiu informaciją apie paskutinį medelį. Priešingai nei kiti mano kolekcijos medeliai (pušys, klevai bei jauni ąžuolai), šis ąžuolas yra gerokai paūgėjęs bei turi išvystytą lapiją. Šį būsimą bonsai medelį radau augantį sudėtingoje vietoje – mažai prieinamos saulės šviesos, buvo užgožtas didesnių augalų. Todėl augimas buvo sudėtingas. Spėju, kad jo amžius gali siekėti apie 10 metų. Nors iškasiau šį ąžuolą saugodamas šaknų sistemą, bet teko gerokai patrumpinti jo pagrindinę šaknį. Tai galėjo pakenkti jo prigijimui vazone.

Šis bonsai ąžuolas įdomus ir tuo, kad jis turi „alternatyvų“ kamieną.

Vadovaujantis ortodoksine bonsai meno kryptimi, man tektų vieną iš jų pašalinti. Nusprendžiau, kad to nedarysiu ir paliksiu abu. Po kelėtų savaičių po persodinimo ir įsitikinęs kad ąžuolas yra gyvybingas ėmiausi pirminio bonsai medelio formavimo. Bonsai (bonso) formavimas apėmė – sergančių lapų pašalinimą (jų buvo daugokai), nušalusių šakų pašalinimą, šalutinių šakų pašalinimą. Palikau, tik geriausiai išsilaukusius lapus. Po tokios procedūros medelis atrodė, taip kaip pateikta sekančioje nuotraukoje.


Po formavimo praėjus savaitei-dviems, ąžuolas išleido naujas šakas bei lapus.

Kai nauji ąžuolo lapai ūgtelėjo, saugai galėjau pašalinti senuosius lapus.

Šiais metais daugiau neatliksiu formavimo ir leisiu medžio naujoms šakoms sumedėti. Kituose įrašuose pateiksiu detalių apie mano jau išbandytą bonsai formavimo etapą – vielavimą.

4 komentarai:

  1. Nu įdomiai. Žiūrėsim, kaip toliau tau seksis. O laikai juos viduje ar lauke?

    AtsakytiPanaikinti
  2. labas.

    Laikau lauke, nes medziai tai lauko ;) I kambai inesu tik labai trumpam.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O ziema azuoliukas kur bus laikomas, taip pat lauke?

    AtsakytiPanaikinti