Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. vasario 12 d., šeštadienis

Knyga Bonsai Survival Manual

Kol mano bonsai (bonsų) medeliai žiemoja sode, nusprendžiau toliau pasigilinti literatūroje apie šiuos medelius. Prieš kurį laiką jau apžvelgiau vieną iš mano turimų knygų: The Complete Practical Encyclopedia of Bonsai. 

Šį kartą pasidalinsiu nuomone apie naujai turimą knyga apie bonsai medelius - Bonsai Survival Manual. Knygos pilnas pavadinimas: Bonsai Survival Manual: Tree-by-Tree Guide to Buying, Maintaining, and Problem Solving, autorius Colin Lewis, puslapių skaičius 160, ISB 0882668536, minkštas viršelis, kalba anglų.

Šią knygą sudaro sekančios esminės dalys:

  • Introduction (įvadas) - jau kaip galima nuspėti šioje knygos dalyje aptariama bonsai medelių istorija. Skaitytojas supažindinamas nuo Kinijoje pradėtu kultivuoti miniatiūrinių medelių auginimo menu iki jo ištobulinimo Japonijoje ir kuris pasiekė mūsų dienas. 
  • Buying bonsai (bonsai pirkimas) – nedidelis knygos skyrius, kuriame autorius pateikia patarimus į ką reikia atkreipti dėmesį įsigyjant bonsai medelį. Skyrius aktualus tiems, kas neturi galimybių (ar laiko) užsiauginti bonsai medelį iš sėklos ar parsivežti medelį iš miško. 
     

  • Caring for your bonsai (bonsai medelių priežiūra) – pateikiami bendri principai apie medelių priežiūrą įvairiais metų laikas, persodinimo niuansai bei kiti patarimai. 
  • Shaping your bonsai (bonsai medelių formavimas) – iliustracijų pagalba aptariami bonsai medelių formavimo principai, technika bei tam reikalingos priemonės. Skaitytojas supažindinamas, kaip taisyklingai suformuoti ir palaikyti skirtingus bonsai stilius. 
  • Pest and diseases (kenkėjai ir ligos) – tai vienas iš svarbiausių knygos skyrių, kuriame aptariamos bonsai medelius puolančios ligos ir kenkėjai. Pateikiami patarimai, kaip su šiomis problemomis kovoti ar
    jų išvengti. 
  • Species profiles (augalų rūšys) - bene didžiausias knygos skyrius, kuriame analizuojamos augalų rūšys, iš kurių galima auginti ir formuoti bonsai medelius.
Knyga, kaip ir kitos šios srities publikacijos, gausiai iliustruota, nors manyčiau, kad liustracijų kokybė yra kiek prastesnė nei The Complete Practical Encyclopedia of Bonsai. Tiesa šioje knygoje radau žymiai daugiau informacijos apie skirtingas augalų rūšis. Prie kiekvienos rūšies trumpai paminėta jos istorija, išvardintos sritys į kurias augintojas turi atsižvelgti, pateikta informacija apie šviesos poreikį ir pan. Knygoje galima rasti informacijos apie šiuos augalus (galimas dalykas praleidai kai ką): 

 

* Acer Buergerianum * Acer Palmatum * Acer Palmatum 'Deshojo'

* Acep Palmatum 'Kiyohime' * Acer Palmatum `Seigen' * Arundinaria

* Bougainvillea * Carmona Microphylla * Carpinus Species * Celtis Sinensis

* Chaenomeles * Chamaecyparis Obtusa * Cotoneaster * Crassula

* Cryptomeria Japonica * Cycas * Fagus Crenata *Ficus * Fuchsia

* Ginkgo Biloba * Ilex Crenata * Jasminum Nudiflorum

* Juniperus Chinensis Sargentii * Juniperus Rigida * Juniperus Squamata `Meyeri'

*Lagerstroemia Indica * Ligustrum Sinense * Malus * Murraya Paniculata

* Myrtus * Nandina Domestica * Olea Europaea *Picea * Pinus Densiflora Pinus Parviflora

* Pinus Thunbergii * Pistacia Terebinthus * Podocarpus Macrophyllus

*Prunus Mume * Pseudocydonia Sinensis *Punica Granatum * Pyracantha

* Rhododendron Indicum * Sageretia Theezans * Serissa Foetida

* Stewartia Monadelpha *Taxus Cuspidata * Ulmus Parviofolia * Wisteria * Zelkova Serrata


Kita sritis, kuri man patiko tai, kad knygoje žymiai daugiau dėmesio skiriama augalų ligomis ir kenkėjams aptarti ir priemonėms nuo jų. Kadangi praeitą vasarą susidūriau su tuo, kad kai kurie mano bonsai medeliai apsirgo, tai šioje knygoje susisteminta informacija būtų leidusi greičiau imtis reikiamų priemonių.

 

Ar tai knyga, kurioje galite rasti visiškai viską apie bonsai? Ne. Bet pradedančiajam bonsai medelių auginimo srityje ši knyga tikrai bus naudinga ir leis išvengti labai daug klaidų bei nusivylimo jei medelis žūtų. 

Ar knygoje patyręs augintojas rastų naudingos informacijos? Greičiausiai taip. Ypač skyriuose apie ligas ir kenkėjus bei medelių rūšių sąvade. Nors visada norisi, vis daugiau ir vis detalesnės informacijos.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą