Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. balandžio 8 d., penktadienis

Akadama

Sausa ir sudrėkinta akadama
Akadama - tai bene pats populiariausias bonsai (bonsų) substratas, išvertus iš japonų kalbos žodis reiškia "raudonas rutulys", tiesa šio substrato spalva labiau primena ochros spalvą. Akadama tai neorganinės vulkaninės kilmės medžiaga sudaryta iš sustingusių lavos gabaliukų, kurie iškasami iš Fudzijamos regiono. Manoma, kad kuo giliau iškasama akadama, tuo jos struktūra labiau patvari, tuo labiau tokia medžiaga laikoma vertingesnė.


Iškasus šią medžiagą, ji džiovinama, bei šildoma, siekiant pašalinti įvairius organizmus, kurie galėtų pakenkti augalams. Kadangi šio "substrato" granulės yra netaisyklingos formos, bei turi įvairias mikro skylutes, ši medžiaga užtikrina puikią ventiliaciją bei vandens apytaką augalo inde. Akadama turi kitų puikių savybių - ji praturtinta įvairiais mineralais, sudrėkinus ji pakeičia slavą todėl padeda sodininkams orientuotis kada augalo dirvožemį reikia laistyti, jos rūšingumas svyruoja tarp 6,5-6,8 pH. Tiesa su laiku, ir ypač šaltame bei drėgname klimate, akadama praranda dalį savo išvardintų savybių.

Bonsai (bonsų) medelių augintojai akadama naudoja vieną arba ją maišo į substratų mišinius. Puikūs rezultatai pasiekiami tiek auginant šiuos medelius tiek gryname akadama grunte, tiek ir mišiniuose. Tai labiau priklauso nuo augintojo tradicijos. Jei naudojama tik gryna medžiaga reikia ypač gerai ir atlydžiai prižiūrėti, kad akadama prieitų prie augalo šaknų.

Nors akadama pirmiausiai asocijuojasi su medelių neūžaugų kultūra, ši medžiaga puikiai tinka ir kitiems augalams, ji taip pat gali būti naudojama kaip akvariumų augalų gruntas.

2 komentarai:

  1. Kur galima jos isigyti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lietuvoje sodo paruotuvese neteko matyti, bet esu girdejas kad zalios stoteles tinklas kartas nuo karto turi. Zapyškio medelynas turejo bent pernai uz 10L maisely prase 119 LTL. Galima bandyti is Kęstutcio Ptakausko uzisakyti butu kazkiek pigiau. Bet vienu ar kitu atveju LT akadama yra labai brangi (nepagristai), bandykit siustis internetu is Europos. Aisku kad atsipirktu pervezimo mokestis reikia pirkti didesniais kiekiais.

      Panaikinti