Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. birželio 17 d., penktadienis

Bonsai citrinmedis (2)

Dar kovo pabaigoje parašiau apie iniciatyvą užsiauginti citrinmedžius ir su laiku juos paversti bonsai medeliais. Susilaukiau skaitytojų dėmesio, todėl tęsiu šią temą. Per tą laiką iš citrinos išimtos sėklos sėkmingai sudygo augalai. Tiesa, pats dygimas gerokai užsitęsė. Neabejotinai to priežastis substratas. Mat tada sėklas sukišau į antrarūšį substratą.


Kadangi sudygę citrinmedžiai dar nėra labai dideli, juos persodinau į plokščiadugnį „treniruočių“ konteinerį. Konteinerį pasidariau per panaudojęs nuo vištienos likusį plastmasinį indelį. Papildomai padariau drenažo skylutes. Jų nepagailėjau.

Citrinmedžiai prieš persodinimą
Puikiausiai galima pasidaryti laikiną konteierį iš plastmasinių maistinių indų
Nors šiuo metu nėra idealus metas medelių persodinimams, savo būsimus bonsai susodinau į akadamą. Laikausi nuomonės, kad bonsai medelių substratai turi pasižymėti iš esmės tik dviem pagrindinėmis savybėmis:
  • Turi neužlaikyti vandens ir gerai nudrenuoti jo perteklių. Nėra blogiau, kad dėl neteisingo substrato parinkimo ar sumaišymo, vazone užsistovi vanduo. Dėl šios priežasties labai dažnai ilgainiui augalai žūna.
  • Antroji, bet nė kiek nemažiau svarbi savybė – substrato gebėjimas praleisti orą prie augalo šaknų. Deja, tradicinė „žemė“ tam visiškai netinka, nes ji greitai susiplūkia, ir oro sklaida žymiai suprastėja. Šiomis savybėmis puikiai pasižymi granulių substratai, kurie gerai prileidžia orą prie šaknų. Akadama tam puikiausiai tinka.
Akadama vazone
Nuo medelių šaknų nuvaliau visą seną žemę ir susodinau į vieną vazoną ir formuosiu medelių grupę. Sukišau juos į gryną akadamą. Taip susodintus medelius leisiu laisvai augti bent porą metų, kol pradėsiu juos bent kiek aktyviau juos formuoti.
Busimieji bonsai paruošti persodinimui
Citrinos saussame akadama substrate

Palieta akadama

2 komentarai:

  1. Aš sudaiginau vieną citrinos auginį, tai taip pat bus būsimas bonsai medelis, o šiaip esu pasisėjęs nemažai apelsinų. turiu kokius 6-8 būsimus medelius, bet jie pasodinti paprastoje žemėje skirtoje citrinmedžiams. Turbūt čia akadamos poveikis, nes maniškiai atrodo tikrai prasčiau, nors buvo pasodinti šį pavasarį. Man reikės ieškotis akadamos. Sodinsiu gal ne į gryną, bet jos substrate tikrai nepagailėsiu. Bet kokiu atveju viską nukelsiu pavasario darbams. Nors ir citrusai, bet tegul žiemą praleidžia ramiai,

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na aš taip pat pradžioje sudaiginau juos paprastame substrate. Tik vėliau persodinau į gryną.

    AtsakytiPanaikinti