Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2012 m. rugsėjo 3 d., pirmadienis

Vaškšotasis eukaliptas - Eucalyptus Microcorys

Na toliau tęsdamas egzotinių augalų plantaciją, užveisiau visą eilę eukaliptų medžių. Net neabejoju, kad ateityje jie bus puikūs bonsai modelių ruošiniai. Šį kartą plačiau aprašysiu vaškuotąjį eukaliptą (Eucalyptus Microcorys; Tallow wood).

Asmeniškai "gyvai" nesu matęs bonsai medelio padaryto būtent iš šios rūšies eukalipto. Todėl natūraliai atvedė smalsumas užsiaugint savąjį. Ši rūšis ypatinga ir tuo, kad yra atspari šalčiams t.y. toleravimo ribos kažkur yra ties 6 zona, o tai sudaro intervalą -23 iki -17, tai pakankamai daug žinant tą faktą, kad šis medžio pagrindinis paplitimas yra Australijoje. O tai reiškia, kad yra labai geri šansai šį augalą paversti ir lauko bonsai (outdoor bonsai). Sėklų pardavėjas teigė, kad jis puikiai toleruoja ir +23C temperatūrą ramybės periode, o tai leidžia šį medį išsaugoti žalią kambaryje žiemos periodu. Kaip iš tikrųjų toleruos tokią temperatūrą netrukus pats įsitikinsiu, nes dalį augalų ketinu laikyti kambaryje, kitą dalį nešildomame garaže, o likusiuosius pridengtus lauke.


Iš eilės eukaliptų rūšių, kurias bandžiau užsiauginti, ši geriausiai augo. Tai gali lemti ir sėklų kokybė, tiesa pradinės augimo stadijos buvo taip pat labai sunkios. Užsisakiau 100 vaškuotojo eukalipto (Eucalyptus Microcorys)sėklų, tiesa jos tokios smulkios, kad paprasčiausiai neįmanoma suskaičiuoti realaus sėklų kiekio.
Sėklos

Sėklas per naktį pamerkiau ir padėjau šiltai, pasodinau universalaus substrato ir smėlio mišinyje, proporcijos universalaus substrato apytikriai 2 prie 1 smėlio. Visą pasodintą vazoną uždengiau plėvele ir padėjau šiltai. Tikrai ilgai laukti nereikėjo, kol pradėjo lysti pirmieji augalėliai.

Eukalipto dygimas

Na sudygo turbūt apie 30 sėklų. Kitos taip ir neparodė gyvybės. Tai laikytina tikrai geru laipsniu. Tiesa, daug sėjinukų pasimirė pirmosiomis augimo savaitėmis. Pavyko iki "pilnametystės" užauginti 11 sveikų ir pilnavertiškų augalų. Liedavau labai saikingai.

Laikas persodinimui


Medeliai išaugo apie 30 cm, tiesa yra keletas mažesnių apie 10 cm, kadangi eukaliptai augo viename didesniame vazone, juos reikėjo persodinti, ką ir padariau paskutinę vasaros savaitę. Persodinau vėl analogišką mišinį. Kiek tenka stebėti šiuo metu šiuos medelius, jie persodinimą pernešė puikiai - prigijo.
Persodintas eukaliptas
Na o kaip toliau seksis auginti, pranešiu kituose įrašuose apie bonsai medelius.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą