Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2012 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

Rutulinis eukaliptas - Eucalyptus Globulus

Mano eukaliptų plantacija ne tik apima vaškuotąjį eukaliptą , bet ir daugiau šio medžio rūšių, kuriuos po eilės metų tinkamo formavimo, genėjimo, ir šaknų trumpinimo  paversiu visaverčiais bonsai medeliais. Šį kartą dėmesį skiriu įdomiam medžiui - rutuliniam eukaliptui (Eucalyptus Globulus, Tasmanian Blue Gum).

Turėjau apie 100 šio medžio sėklų. Tiesa priešingai nei su vaškuotu eukaliptu  šios rūšies medžio sėklas mėnesį laikiau šaldytuve. Pirmiausiai sėklas sudėjau ant popierinio rankšluosčio ir sudrėkinau, sudėjus visą masę įdėjau į uždaromą maišelį ir į šaldytuvą. Keletą kartų per savaitę atidarydavau maišelį, kad patektų šviežio oro. Kadangi sėklos, kaip ir visų turėtų eukaliptų, labai smulkios tikras iššūkis yra pradėjusias dygti sėklas perkelti į paruoštą substratą. Tai pinceto reikalų klausimas. 



Rutulinio eukalipto skėlos
Kadangi užbaigiau savo akadamos, puikiausio bonsai medelių ir ne tik substrato, atsargas tai teko substratą ruošti iš mistinių, pirmiausiai naudojau universalų juodžemį jį gerokai praskiedžiau su smėliu, drenažui naudojau nedidelės apimties skaldos gabaliukus.  Pasodinus sudygusias ir ne tik sėklas į taip paruoštą substratą uždengiau viska plėvele. Sudygo gerokai mažiau nei pusė. Pirmieji daigai pradėjo lysti jau tos pačios svaitės gale. Tiesa pilnai sudygo tik apie 30. Augimo laikotarpio mirtingumas palyginus nedidelis.


Rutuliniai eukaliptai prieš persodinimą


Tiesa, šį eukaliptų rūšis augo lėčiausiai palyginus su kitomis turimomis. Aukščiausias siekė kiek virš 10cm. Tai turėjo įtakos ir tas faktorius, kad jie buvo pasodinti vėliausiai. Ši rūšis yra dar išskirtinė tuo, kad Lietuvoje natūraliomis sąlygomis neauga, kadangi žemiausias temperatūros toleravimo laipsnis yra apie -6C. Todėl šis medelis gali būti auginamas ateityje, tik kaip kambarinis bonsai (indoor bonsai). Todėl atėjus pastoviai neigiamai temperatūrai šis medelis bus įneštas į patalpas.

Vasaros pabaigoje persodinau iš bendro vazono į atskirus. Tiesa vazonus dar pasirinkau ne bonsai skirtus, kadangi pirmuosius metus leisiu šiems medeliams augti laisvai. Tik nežymiai paformuodamas. Persodinau į tokį patį substratą kaip ir originaliame sodinime. Kol kas persodinti augalai visi auga, žūties  nėra. 

Eukaliptas po persodinimo
Na užsiauginus visaverčius rutulinius eukaliptus, iš jų lapų galima daryti arbatą, kuri ypač paplitusi Australijoje ir medžiui žydinti jis yra puikus nektaro šaltinis. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą