Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2013 m. kovo 24 d., sekmadienis

Lietaus medis (Albizia saman). Persodinimas

Persodinimas atsakingas augalo formavime žingsnis, todėl tik dabar ištaikiau palankiausią momentą savo Lietaus medžio (Albizia saman), būsimojo bonsai, persodinimui. Iš šio medelio, ir jo porūšių, galima pasidaryti išties įspūdingus bosai modelius, vieną tokių,  mano mėgstamiausių ir jau suformuoto, nuotrauką pateikiu žemiau.


Persodinimui atrinktas medelis, dar nėra toks įspūdingas, kaip nuotraukoje, bet dėl savo jauno amžiaus jam viskas priešakyje. Dėl ypač kaitinančios saulės ir mažo drėgmės santykio pastarosiomis savaitėmis, augalas gerokai nukentėjo - jo lapai pradėjo džiūti ir gelsti. Tai viena iš priežasčių kodėl jį ir pasirinkau persodinti šiuo metu.

Medelis prieš persodinimą

Norėdamas, toliau neleisti medeliui kentėti ir paskatinti geresnę drėgmės apykaitą pasirengiau keletą indelių džiovintų kiminų. Jie puikiai sulaiko drėgmę, neleidžia perdžiūti žemei, bei tolygiai garina drėgmę.

Kiminai paruošti
Kitas etapas vazonas. Nors dar mano medelis labai jaunas ir teoriškai jam turėčiau leisti augti platesniame ir giliame vazone, bent dar pora metų, bet  šį kartą taip nebus. Sodinu į plokščiadugnį bonsai vazoną. Tiesa, tad dar nebus šio lietaus medžio (Albizia saman) galutinis vazonas; visų pirma spalvų gama nesuderinta; bet porai metų kol susiformuos tinkamos šaknys, ir formavimui palankios šakos, šis vazonas tiks.

Na o persodintas medelis atrodo taip, tiesa diena ėjo į vakarą todėl lapai pradėjo spaustis:


Šakų neformavau, nes nėra iš ko. Dėl ateities - greičiausiai tai bonsai suformuotas skėčio stiliumi (hokidachi).
Pradėjau, žemės paviršių apdengti kiminais, visas apdengtas paviršius atrodo taip:


Na o pabaigai siūlau pasižiūrėti sekantį video. Tai puiki medžiaga liečianti lietaus medžio persodinimą bei šaknų sistemos formavimą. Šiek tiek paliesta ir šakų formavimas. Trumpiau, bonsai įvadas:



-->

6 komentarai:

  1. Sveikas . Na uzbegau paziuret , kas pas tave naujo :) Emm ... Manasis po keliu bandymu - numete nemazai saku ... Is nuotraukos speju , kad tavasis mes visus lapus , kurie pagelte ... Pas mane is seklu buvo uzauge 2 . Vienas prakuto normaliai . Kita - mazesni , ilga laika laikiau po sildymo lempa . Viena diena pagalvojau - uzteks . Patraukiau nuo lempos , pastaciau salia didziojo . Neatlaike mazasis , mire per 2 dienas :( Lepunis :) Didysis kolkas laikosi visai nieko , nors per mano bandymus su substratu , vandeniu - kentejo nemazai . Numete nemazai lapu , sakeliu . Sitaip atrodom dabar .
    http://postimg.org/image/pb0ec2i63/
    http://postimg.org/image/rhaojtw85/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na per vasara netekau as irgi vieno *kito nei nuotraukoje yra*. Tiesiog neisivaizduoju del ko. Kitu augimas labai sumenkes, praktiskai ant vietos stovi.

      Panaikinti
  2. Emm , o kodel cia video tokie mazi lapukai ? Ziuriu tiek pas tave , tiek pas mane gi monstrai , ne lapai , per puse delno :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Prasides saknu karpymas ir t.t. todel sumazeja, siais metais mano liepos lapai gerokai sumazejo po pilno saknu formavimo, budavo kaip per delna dabar smulkuciai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kiek jam leisti augti ? Ta prasme - kada panasiai pradet vargt su tom saknim ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Priklauso kaip auga, pora metu tai tikrai leidziu normaliai neribojant augti.

      Panaikinti