Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2013 m. kovo 7 d., ketvirtadienis

Egzotiniai augalai ananasas

Šis įrašas yra kiek ne tipinis, kadangi apie bonsai medelius nebus kalbama. Kurį laiką jau eksperimentuoju su egzotiniais augalais, kuriuos pasisodinu ar tai iš sėklos ar tai iš nupjautos viršūnėlės. Vienas tokių bandymų yra ananasas,  nors jis netaps bonsai medeliu per savo gyvenimą, vis tiek nesprudžiau apie jo evoliuciją atidaryti skyrelį šiame bloge.

Nors manieji bonsai ir bonsajukai dar žiemoja, vieni lauke, kiti ant palangės, manasis ananasas jau. puikiausiai auga. O užauginti šį egzotišką augalą paskatino, tai kad Lietuvoje praktiškai neįmanoma nusipirkti tinkamai prinokusio ananaso, absoliuti dauguma atvežtųjų - žali.   Taigi patraukiau į parduotuvę ieškoti tinkamo egzemplioriaus auginimui. Svarbiausia renkantis tinkamą sodinimui ananaso vaisių yra  lapai ir jų struktūra.

Visų pirma lapai turi būti žali, neapvytę ir nesudžiuvę. Aš dar ir patraukau už viršūnėlės, kuri neturi išsitraukti ar būti išpjauta, nes augimas prasidės iš vidurio, todėl be tokie pažeidimai tai lėtins. Aišku jokio puvimo. Paruošimas vaisiaus viršūnės buvo sekantis: atpjoviau lapus su "mėsos" dalimi, nuo apačios pašalinau eilę lapų, kad susiformuotų belapis kotas, kuris atrodė taip:

 

Na visą tokį stieblapį užmerkiau į vandenį. Vanduo su lyg baltesne buvusių lapų  juosta. Ir laukiau kol pradės kaltis šaknys. Tiesa, praėjo tikrai geros dvi savaitės kol pasimatė šaknys:


Kiek prisibijodamas, kad neprasidėtų puvimas ir aišku turėdamas mažai kantrybės pasodinau tą ananasą su vos keliomis šaknimis į vazoną (konteinerį). Substrato specialaus neruošiau, įsodinau į tai kas tada po ranka buvo, nes buvo įsibėgėjus vasara. Na ne už ilgo jis pradėjo  leisti naujus lapelius. Kažkiek tikėjausi, kad jis augs žymiai greičiau ir iki dabar jau turėsiu bent dvigubai užaugusį augalą, bet teko nusivilti,pas mane jis auga pakankamai lėtai. Žinoma visi tie seni lapai, kurie buvo prieš sodinimą palikti jau pakeisti naujai išleistais, bet vis tiek tikėjausi spartesnio augimo. O štai kaip atrodo mano egzotinis ananasas šiuo metu:


Laukiam vaisių, kalbama kad kai ananasas mezga vaisius aromatas ypatingai malonus. Stebėsim ir pranešinėsiu.

3 komentarai:

  1. Deja, uzsiteses saltas oras Lituvoje ananasams ne i nauda :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ananasai tik daugmaš po 4-5 metu pradeda pirma vaisiu regzt :-) del to matyt ir lėtai :-D

    AtsakytiPanaikinti