Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2013 m. gegužės 5 d., sekmadienis

Bonsai liepos persodinimas

Pavasariui įsibėgant atsirado  visa krūva darbų susijusių su bonsai medeliais - persodinimas, formavimas ir t.t. Todėl sunku nutaikyti minutę ir atnaujinti įrašus šiame Viskas apie bonsai medelius bloge. Šį kartą įrašas apie liepą, kurią palikau žiemoti įkastą į žemę sode.

Iškasus medelį, nepamačiau jokių žiemos pažeidimo žymių, taip kad liepa eilinį kartą tokiu būdu praleido savo žiemą. Šie metai šiam medeliui išskirtiniai, kadangi reikalingas persodinimas. Liepa buvo įsodinta į plokščiadugnį stačiakampį vazoną, todėl šio bonsai medelio šaknys turėjo formuotis stačiakampio masyvo pagrindu.

Persodinimas apėmė ir šaknų formavimą, šakų neliečiau, kadangi nėra pagrindo šiuo metu formuoti ir šakas, vėliau apsispręsiu dėl jų vielavimo. Substratą paruošiau kiek laidesnį vandeniui - didesnę smėlio proporcija. Na bet apie visus žingsnius atliktus su šiuo bonsai pateikiu foto pavidalu.


Pirmiausiai atlaisvinau medelį prilaikančius įtvirtinimus. Tvirtinimas buvo būtinas, kadangi priešingu atveju medis nesilaikytų tvirtai vazone

Atlaisvinus tvirtinimo elementus liepą galima buvo nesunkiai išimti iš vazono. Kaip matyti medelis jau būtinai turėjo būti persodinamas - šaknys gerokai susispaudusios ir susivijusios.

Pašalinus didžiąją dalį seno substrato taip atrodė bonsai medelio šaknų masyvas

Suformuotas naujas šaknų masyvas, pašalinta didelė dalis senųjų

Su laiku atidengus šitą bonsai vietą bus idealus vaizdas.
-->

Paruošiu naujus tvirtinimo elementus vazone, į kurį persodinsiu liepaitę

Tvirtinimo lementai paruošti. Galima užsiimti  substratu

Formuojamas laidusis substrato sluoksnis. Apačioje didesni akmenukai, viršuje smėlis.

Ant laidžiojo sluoksnio užpyliau kitą substrato sluoksnį į kurį sodinsiu medelį

Įstatomas medelis. Parenkama tinkama tvirtinimo elementų pozicija.

Tvirtinimo elementai sutvirtinami, kad medelis būtų stabilus savo vazone

Užpyliau paskutinį substrato sluoksnį, paslepianti liepos šaknis. Tvirtinimo elementų kol kas nesutrumpinau ir palikau išsikišusius, kad esant reikalui galėčiau nesunkiai medelį sutvirtinti. Jie bus sutrumpinti kai medelio šaknys pilnai prisitaikys prie naujosios aplinkos.

5 komentarai:

  1. Jėga, bus įdomu pamatyti progresą :)

    Aš tai pradėjau ąžuoliuką auginti:

    https://www.dropbox.com/s/cdzaxx8diuqfbbq/2013-05-14%2020.53.50.jpg

    Prieš 2 savaites persodintas :) tik vat susidūriau su dilema, jis yra per aukšas kaip bonsui noriu trumpint aukštį per puse ~ ten kur antra šaka nuo apačios, tada visai nebelieka šakų, kaip manai ar išdygs daugiau šaku nukirpus viršutinę kamieno dalį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš taip pat auginu ąžuolą, tiesa pasakius 3 viename vazone. TIk kaip bonsai augalai tai labai "sunkus" medis. Reiks padaryti įrašą irgi, taip pat persodinau ir šį kartą jau i plokščiadugnį vazoną.
      O koks aukštis dabar? Kol kas neskubėčiau jo stipriai trumpinti.

      Panaikinti
    2. Dėl papildomų šakų - žinoma pritrumpinus viršūnę pradedamos leisti šakos kitur. Dėl to ptoblemų neturėtų būti bėdų. Kiek matau apatinė šaka vieluota ir kyla į viršų?

      Panaikinti
  2. Aukštis apie 30 cm dabar. O dėl vielavimo knietėjo išmėginti tai su pora mažesnių šakelių, viena viršuje kita apačioje pabandžiau pavėluoti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal ten taip nuotraukoj atrodo, ar ten taip realiai apatinė ąžuolo šaka užriesta į viršų?

      Panaikinti