Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. kovo 31 d., ketvirtadienis

Bonsai citrinmedis


Nusprendžiau praplėsti savo auginamų bonsai medelių kolekciją, šį kartą ketinu užauginti medelį iš citrinos. Citrinmedis bus puikus kambarinis bonsai, žaliuosiantis visus metus.

Iki šiol daugiausiai orientavausi į lauko medelius, kurių priežiūra yra kiek sudėtingesnė nei kambarinių augalų. Citrinmedis ypač tinka pradedantiesiems, kadangi medelis greitai auga, sąlyginiai lengvai galima ištaisyti formavimo klaidas, be to pasisėti galima iš sėklų išimtų iš parduotuvėje nupirktų vaisių. Net jei ir medelis neves vaisių, ištisus metus žaliuojantis medelis tikrai papuoš kiekvieno namus.

Suformuoti bonsai citrinmedžiai, turi būti pasodinami į 100% akadama (substratas), kas užtiktina tinkamą drenavimą, o tai ypač svarbu citrusiniams medeliams. Tiesa, savo sėklas pasodinau į paprasčiausią kambariniams augalams skirtą substratą, kadangi jiems dar toli iki "tikro" bonsai. Sėklas pasodinau į taip vadinamą pereinamąjį indą, priklausomai nuo to kaip medeliai jaugs, ketinu juos persodinti į plokščiadugnius po kokių metų. Tokiu būdu medeliai bus gerokai paaugę bei turės gerai išvystytą šaknų sistemą.

Kita vertus, yra kitas principas - sodinti sėklas iškarto į plokščiadugnį indą, ir taip formuoti atitinkamą šaknų sistemą. Šio principo nepasirinkau, nes manau, kad iš esmės radikaliai neribodamas augimo ploto, citrinmedžiai galės greičiau augti, o tai leis man greičiau pradėti galvoti apie medelių formavimo kryptį. Kaip formuosiu medelį dar neapsisprendžiau (anksti), bet labiausiai man patinka klasikinis bonsai stilius.

6 komentarai:

  1. o kiek mazdaug auga tie citrinmedziai

    AtsakytiPanaikinti
  2. Priklausomai nuo hibrido, gali 1-2 metrus ir pan.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laba, turiu užaugintą citrinmedį, peraugusį, išmesti gaila. Gal galima iš jo suformuoti bonsai medelį?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na taip. Taikomi juk tie patys bansai formavimo principai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, gal galite placiau pasidalinti paslaptimis kaip prieziureti ir auginti citrinmedzius is seklos (busimus bonsu)? T. y. kokia prieziura vasara, ziema, kaip ir kiek laistyti, kokia dirva ir pan.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas, kaip tik mano pasodinti is seklos daigeliai pradejo augti tai ketinu įrašą padaryti tolimensį apie bonsai citrinmedį. Tik va atostogų sezonas vis pakišą koją!

    AtsakytiPanaikinti