Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2012 m. balandžio 12 d., ketvirtadienis

Liepos medelio iškėlimas

Išbrinkę ir pradedantys ilgėti pumpurai - signalas apie
tinkamiausią metą persodinimui
Pavasaris įsibėgėja. Pradėjau iškeldinti savo bonsai medelius iš lauko dirvos atgal į terasą. Darbus pradėjau nuo lapuočių. Šiais metais bonsai medelius į lauką sodinau su jų vazonais, todėl atpuolė vienas iš kritinių veiksmų - medelių persodinimas. Pastebėjau, kad ir tinkamiausiu metu persodinus medelius iš lauko atgal į jų nuolatinį vazoną, praeina kažkiek laiko kol medeliai pradeda apsipranta ir vėl pradeda augti. Viso šito šiais metais pavyks išvengti. Kitas labai svarbus pliusas kurį suteikia augalo sodinimas kartu su konteinerius (vazonu) - nereikia sekti, kada medelio pumpurai bus visiškai išbrinkę ir bepradedantys ilgėti, kadangi tai svarbu persodinant kai paveikiamas augalo šaknys.


Perkėlimą pradėjau nuo liepos. Pirmuosius žingsnius, kaip šis liepos medelis "virsta" bonsai (bonsu) jau esu pateikęs ankstesniuose įrašuose. Šiais metais nusimato tik kosmetinis medelio formavimas bei priežiūra. Taip pat neketinu šio medelio dar bent pora metų persodinti. Todėl persodinimas, šaknų trumpinimas - svarbiausi bonsai priežiūros atributai - šiais metais nenumatomi.



Iš trūkumų kuriuos pastebėjau perkeliant medelius kartu su vazonais - tai dirvos gyvūnijos persimetimas į vazoną. Nors sliekai neabejotinai teikia privalumus natūralioje aplinkoje, bet uždarame konteineryje jų veikla ilguoju periodu nėra pageidaujama. Kitas aspektas - kad vazono substrato sluoksnis susikamšo su dirva, tai nėra pageidautina.



Iškėlus liepą iš dirvos, perėjau į kitą etapą - samanų sodinimą. Samanas parinkau smulkesnes, kadangi jų estetinė pusė yra žymiai patrauklesnė derinant prie bonsai - medelio neūžaugos.


Atlikus bonsai medelio samanavimą, papildomai papildžiau vazoną substratu, plonai užpyliau jo ir ant samanų. Tokį medelį perkėliau į terasą. Perkėlimas vyko 04.07 o štai koks rezultatas buvo užfiksuotas po perkėlimo nuosekliai:

2012.04.10
2012.04.11
2012.04.12
Na o toliau pateikiu nuotraukas, kaip atrodė liepa 2012.04.12 pilnu dydžiu prieš kosmetinį formavimą ir po kosmetinio formavimo, kuris apėmė keltos šakučių pašalinimą.
2012.04.12 Prieš formavimą (audeklas panaudotas, kad nepjautų šakučių viela)
Medelis po kosmetinio šakų formavimo

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą