Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. balandžio 12 d., antradienis

Kaip pasidaryti bonsai?


Kaip pasidaryti bonsai medelį? Iš ko padaromas bonsai ? Su tokiomis ir panašiomis užklausomis vis daugiau žmonių apsilanko Viskas apie bonsai medelius bloge. Kiekvienas norintis užsiauginti šiuos medelius be jokios abejonės gali taip padaryti, bet prieš pradėdami turėtumėte atsakyti į keletą svarbiausių klausimų.

Ar jūs galėsite tam skirti pakankamai savo laiko? Plečiantis jūsų kolekcijai (o taip dažniausiai nutinka, vos pradėjus užsiimti šia veikla) reikės skirti vis daugiau laiko, kadangi skirtingi medeliai reikalauja ne tik papildomų žinių bet ir augančios priežiūros įvairiais metų laikais. Kitas ypač svarbus klausimas, kuris iš esmės gali nulemti jūsų sėkmę – Ar jūs galite sudaryti palankias augimo sąlygas bonsai medeliams. Skirtingos medelių rūšis gali reikalauti iš esmės visiškai kitokių augimo sąlygų, o nesudarius jų medeliai gali skursti ir galiausiai žūti.


Na jei jūs tikrai galėsite skirti šiai veiklai savo laiką, ir turite tinkamas sąlygas auginimui – tad pirmyn! Idealiausiu atveju prieš pradėdami auginti bonsai medelius, turėtumėte pasianalizuoti literatūrą. Internete tikrai galim rasti naudingų patarimų apie skirtingas augalų rūšis bei jų formavimo, priežiūros, auginimo sąlygas bei kitus niuansus. Žinoma, galima internetu užsisakyti knygų apie bonsai, esu parengęs porą apžvalgų apie The Complete Practical Encyclopedia of Bonsai, Bonsai Survival Manual. Literatūra ne tik gali suteikti bazinių žinių apie augalus, bet ir praplėsti estetinį suvokimą, kuris ypač aktualus šioje veikloje.

Kitas žingsnis kuris turėtų būti žengtas – nuspręsti kokios grupės bonsai augalus norėsite auginti:
  • Ar auginsite kambarinius (indoor) bonsai
  • Ar auginsite lauko (outdoor) bonsai
  • Ar įvairius
Kaip sufleruoja pavadinimas kambariniai bonsai augalai galėtų augti kambario sąlygomis. Tiesa, čia nereiktų apsigauti – priklausomai nuo augalų rūšies mums įprasta „kambario“ aplinka gali būti ir visai netinkama. Jei nepalaikomas tinkamas drėgnumo, temperatūros, šviesos rėžimai ir pan. Tradiciškai, kambario bonsai daromi iš tropinių augalų. Tikrai nesunku pasisodinti iš citrusinių vaisių išimtas sėklas ir po kurio laiko džiaugtis būsimu bonsai. Šiai veiklai taip pat tinka įvairios fikusų rūšys, šefleros (schefflera arboricola) ir pan. Tiesa, jai nusprendėte užsiauginti kambario bonsai iš sėklos teks apsišarvoti kantrybe. Kol sulauksite bonsai „darymui“ tinkamo medelio susiformavimo, prabėgs tikrai ne vieni metai, net ir su grietai augančiais augalais.

Na bet jei vis dėlto nusprendėte auginti šios rūšies augalus, leiskite jiems laisvai paaugti keletą metų, drastiškai neribokite jų šaknų augimo ar lapijos susidarymo. Tinkamai tręšdami, ir prižiūrėdami medeliai augs sparčiau ir kas svarbiausia bus sveiki. Bet atminkit, kad ir kambario augalai, nors ir žaliuojantys ištisus metus, turi vegetacijos ir snaudulio fazes. Todėl ir čia turėtų atitinkama priežiūra, pirmiausiai neturėtų būti persistengta su trąšomis.

Lauko bonsai – mano mėgstamiausi, nors jų priežiūra reikalauja daugiau pastangų. Čia ypač aktualu tinkamos laikymo sąlygos. Jei bonsai bus „daromas“ iš Lietuvos miškuose ir soduose augančių augalų, reikia prisiminti, kad tokiems augalams reikia sudaryti tokias sąlygas, kad per metus jie pajaustų reikiamą laiko tarpą neigiamą temperatūrą. Priešingu atveju medelio snaudulio bei vegetacijos laikotarpiai susimaišys ir toks medelis galiausiai žus. Asmeniškai aš savo medelius rudenį persodinu į sodo dirvą, žinoma papildomai juos apklajoju mulčiumi ar durpėmis. Tai padeda apsaugoti šaknis nuo iššalimo, juk bonsai šaknys iš esmės yra paviršinės.

Svarbu žinoti jei lauko augalas buvo atvežtas iš kraštų kuriuose temperatūra žiema labai švelni, Lietuviškoji žiema tokiems augalams, juos palikus žiemoti lauke, bus pražūtinga. Todėl tokius medelius riekia pernešti į kontroliuojamą aplinką, tiktų ir nešildomas šiltnamis ar garažas, kuriame yra pakankamai šviesos. Tiesa, tokioje aplinkoje augančius augalus reikia ypač atidžiai stebėti, kad neperdžiūtų. Patiems miškuose susirinkus ar nusipirkus interneto parduotuvėse lauko medelių sėklų galima išauginti „visiškai nuosavą“ augalą. Tiesa, kaip ir su kambariniais bonsai augalais, teks kantriai laukti eilę metų, kol turėsite „medžiagos“ augalą paversti tikru bonsai. Kadangi tai reikalauja labai daug laiko, bonsai meistrai tinkamas bonsai ruošinius parsineša iš natūralios aplinkos jau subrendusius. Tokius augalus po pakankamai trumpo adaptavimosi periodo galima ir norimai formuoti. Ūgtelėjusius augalus galima ir nusipirkti sodo mugėse. Rekomenduočiau pirmiausiai pradėti nuo Lietuvos miškuose augančių medelių, kadangi tokiems medeliams galima sudaryti geras augimo sąlygas.

Prieš keletą dienų buvau bonsai ruošinių paieškos žvalgybiniame žygyje (iš kurio pateikiu ir sekančias nuotraukas) po Lietuvos miškus. Pakelės, nuokalnės ir krituoliai tai vietos, kuriuose reiktų pirmiausiai pradėti paieškas. Iš patirties žinau, kad prie miškų esančios pakelės, laukai taip pat puikiausios vietos ieškoti ir parsigabenti reikiamus bonsai ruošinius.
Po praeitos vasaros prasiautusios vėtros Lietuvos miškuose galima sutikti daugybe nuvirtusiu, išlauktų ar suguldytų medžių - puikios sąlygos surasti įdomų bonsai auginimui tinkantį medelį. Nuotraukose išrauti beržai kiek didoki :)  
Ant paprastojo lazdyno užvirtęs didelis beržas. Po metų kitų šis lazdynas idealiai tiks bonsai formavimui. kadangi bus susiformavę natūralūs sulinkimai.
Su šaknimis paguldytas medelis. Iš paviršiuje atsidūrusių šaknų ima stiebtis nauji ūgliai. Pašalinus dalį kamieno (didesnė nuotrauka apačioje) turėtume puikų bonsai ruošinį.
Viršutinėje nuotraukoje patiekto medelio "panoraminis" vaizdas
O aš su medelyno leidimu išsikasiau šią puikią eglutę, kurią pasodinau į vazoną. Po metų kitų turėsiu puikiausią medžiagą bonsai medelio formavimui.
Na o daugiau informacijos rasite kituose blogo įrašuose:

Pirmoji nuotrauka "Thomas R. Koll iš flickr"

25 komentarai:

  1. Ei, labai idomu. Beje kada geriau tuos medzius iskasti? Nes as irgi uzsimaniau bonsai pasidaryti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Trumpai kada persodinti bonsai esu paminejas nurodytame pranesime.

    Prasau dazniau cia lankytis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokiame miske sitas veiksmas vyko>

    AtsakytiPanaikinti
  4. ...ir kad nurinktumete man bonsai medeliu ruosinius? Dekui bet ne :P

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki,
    labai išsamūs ir pradedančiajam įdomūs aprašymai. Vat ir susigundžiau pabandyt....

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dekui, planuoju blogui nauja raidos etapa tai truputeli sustoja nauju straipsniu pateikimas. Uzsukit dazniau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laba diena. Norėčiau paklausti. Šiandien nusipirkau nukainuotą bonsai medelį. Ar man reikėtų jį persodinti ar į naują žemę įsodinti? Esu visiškai žalia šiame dalyke, tačiau stengsiuosi kuo egriau prižiūrėti medelį :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki, aš asmeniškai persodinčiau į naują substratą. Ypač jei tai medelis pirktas iš mūsų didžiųjų prekybos centrų.

    AtsakytiPanaikinti
  9. sveiki labai didelid klausimas kada ir kaip juos laistyti ar galima laikyti tesioginiuose saules spinduluose ir ar laistyti ar purksti as visiskai zalia nieko apie juos neismanau. please help^^

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na aš taip pat nesu super-duper "ekspertas" :)
    Bet šiaip viskas prikaluso nuo rūšies, bei subsrato. Jei bonsai auga pvz akadama'je tai per dažnas laistymas nebus toks kenksmingas kaip "paprastoje žemėje", dėl puikių drenažo savybių etc.
    Su tieisoginiai saulės spinduliais visad reik elgtis atsargiai, nepriklausomai ar tai bonsai ar kitas augalas.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki. Pradėjau domėtis bonsai medeliais rudenį. Iš anksčiau turėjau paprastą medelį apelsiną (40cm), todėl sumaščiau iš jo pasidaryti bonsai. Šiaip nelabai žinojau ką reikia daryt, bet pasidomėjau ir nukarpiau per ilgas šakas ir formavau su vielomis. Ar gerai padariau, kad formavau rudenį?
    Visą žiemą laikiau kambarayje. Atėjo pavasaris ir dabar nežinau ką daryti. Per žiemą išaugo nauja šakelė. Ar galima pavasarį juos formuoti? ir ar reikėtų persodinti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na aš asmeniškai tai bučiau medžio šakas pakarpęs pavasarį-vasarą.
      Negaliu pasakyti ar jau laikas persodinti kadangi nežinau kada pasodinatas, kiek literatūra rašo persodinama kas 2-3 metai. Aišku nėra universalios taisyklės ir viskas prikaluso pagal situaciją.

      Beje dabar pats metas tręšimui ;)

      Panaikinti
  12. Sveiki,
    Kaip supratau visa priežiūra priklauso nuo bonsai rūšies, bet pirkdama nepagalvojau jos paklausti, o dabar internete niekur jos nerandu.Gal galėtumėte padėti, ant šakelių yra ne tik lapų, bet ir spygliukų. http://i1095.photobucket.com/albums/i480/Midori648/SAM_1535.jpg
    http://i1095.photobucket.com/albums/i480/Midori648/SAM_1529.jpg

    AtsakytiPanaikinti
  13. o,tai tipo iš kur gauti tų medžių tipo prigis

    AtsakytiPanaikinti
  14. o aš va norėjau paklausti, kokio maždaug dydžio medelių miške reik ieškoti, ką tik išdygusių ar jau tokių gerokai paaugusiu 2 metrų? ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kuo vyresnis medelis, tuo greiciau bus galima pradeti visavertiskai formuoti.
      Jei yra noras stebeti viska nuo pradziu imam visai jauna, jei norisi padirbeti kauo greiciau imam sena kad +50 metu, svarbu kad butu israiskingas kamienas.

      Panaikinti
  15. Sveiki, ar galima daryti bonsa is navazone augancios juodosios pusies? kuriai yra apie 5 metai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bonsai žodis reiškia "augalas inde". Tai "bonsai" kaip tokio tikrąją (siaurąją) žodžio prasme neturėsit, nes nėra indo.

      Bet daugumas "bonsai" suvokia plačiąją prasme, tai jei kalba eina apie tai - žinoma. Iškraipyti, apgenėti ir tt šakas galima ir dirvoje augančiam medžiui, kad jis įgautų tikrojo bonsai formą. Pagooglinus yra pilna vaizdų apie tai.

      Panaikinti
  16. Sweiki. Turiu bonsai seklu apie 20. Kaip juos sodinti? Ar visus i viena vazoneli ar atskirai? Vistiek ne visi prigis. Ar pries sodinant gal reikia ant dregnos serveteles palaikyti kol sudygs?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad nera tokio dalyko kaip "bonsai seklos"; bonsai "padaromi" is ivairiu augalu - pusu, berzu etc. ;)

      Panaikinti